pondělí 5. března 2012

Domácí listové těsto


Z 50 dkg prosáté mouky, vody a soli se uhněte těsto. Přidá se asi 5 dkg změklého másla a lžíce octa, který způsobí, že se těsto dá líp vyválet. Ocet lze vynechat, slouží jen usnadnění práce.

Doposud nebylo těsto komplikovanější než nudlové.

Takto připravená surovina se zabalí do fólie a dá na hodinu do lednice. Ta hodina se do pracnosti nezapočítává, protože v té době můžeme třeba luštit sudoku úsměv.

Z chladného těsta se vyválí obdélníková placka. Dvě třetiny se pokladou plátky vychlazeného másla tak, aby asi centimetrový okraj zůstal bez másla. Pak se třetina, na které žádné máslo není, přeloží přes část pomazaného těsta a přes to se přeloží zbylá pomazaná část. Okraje se přitlačí a spojí. Není chyba, když se před tím stlačením lehce potřou vodou, drží to líp. Přeložené těsto se vyválí, otočí o 90°, znovu přeloží, vyválí a přeloží. Profík vtiskne do těsta dva nehty. Vše trvá asi tři minuty. Následuje hodinka v lednici.

Mezitím můžeme třeba vyprat, jít na nákup nebo vyvenčit psa. úsměv

Dvouminutový proces vyválení s přeložením a chlazením (třeba i přes noc) se ještě dvakrát opakuje, čímž vznikne 729 vrstev. Profík vtiskne do těsta nejdřív čtyři, potom šest nehtů.

Troubu rozpálíme na nejméně 230°. Na vál lehce poprášený moukou si položíme dva proužky z plastu (Baumax, Hornbach a pod.) 2,5 mm silné. Mezi ně položíme chladné těsto (profík jich má zpravidla víc, takže použije to se šesti otisky nehtů) a přes ty dva proužky těsto vyválíme a přeneseme na plech vypláchnutý studenou vodou. Potřeme žloutkem, necháme oschnout, potřeme znovu, nakrájíme a upečeme.

Z koupeného těsta to jistě jde o něco rychleji, ale kvalita se s domácím srovnat nedá. Je to jako svíčková z konzervy nebo z vlastní trouby. Kdo neokusil, nepochopí. úsměv

Tip 1: Kvalita a čerstvost másla je rozhodující.
Tip 2: Těsto se vyválí vždy jen jedním směrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat