sobota 10. března 2012

Variace na belgické slávky

Železo se má kout, dokud je žhavé :). Takže po určitém mravokárném základě variace na slávkové téma :)

Slávky na bílém pivu - jde o typický vlámský či holandský recept, který je velmi nenáhodně podobný slávkám na bílém víně. Liší se pouze tím, že otrlejší povahy si koupí předpřipravenou "zeleninovou směs" (neotrlé se budou držet volně zeleninového vývaru původního), ale místo bílého vína se použije směs ostřejší hořčice s pšeničným (bílým) pivem. Postačí cca 2 kávové lžičky v našich luzích a hájích sehnatelné dijonské hořčice a sklenice belgického piva. Doporučuji Hoegaarden pro jeho mírně koriandrovou příchuť, nicméně belgických kandidátů je nepřeberně a nemusíte ani pohrdnout jinými než belgickými weissbieren.




Slávky na černém pivu - i to je v Belgii velmi populární recept. Ehm, no, neměla by to být skrytá reklama, ale nejčastěji se používá právě toto tmavé pivo, oblíbená jsou i další trapistická či klášterní piva. V receptu pak nemusíme šetřit petrželí, která ke tmavému pivu celkem "sedne".

Provensálské slávky - navzdory názvu se jedná o v Belgii velmi populární recept, tentokrát spíše v západní části Flander, od Oostende na jihozápad směrem na Duinkerke :). Na olivovém oleji zpěníme šalotku, přidáme utřený či jemné pokrájený česnek, bazalku a tymián, přidáme spařená nakostičkovaná rajčata a podlijeme protlakem. Prohřejeme a přidáme nasekané černé olivy, sůl a pepř dle chuti. Samotné slávky pak vaříme jen ve vývaru s bílým vínem, cibulí (té přidáme více) a volitelně s muškátem. Před servírováním zředíme připravenou omáčku vývarem z mušlí a tou přelijeme mušle. Dozdobíme petrželí a podáváme buď samotné jako tzv. hapje, nebo způsobně s bagetou, nebo typicky s frietjes :). V nepolévkové verzi je možno obohatit omáčku o koriandr a chilli, vyloupané slávky s omáčkou separé je možno podávat jako hapje nebo s trochou fantazie vydávat za "belgické tapas"
Slávky s česnekem - značně minimalistické verze ("jednodušeji to už snad fakt nejde"), mající však své opodstatnění i popularitu. Toto je příprava, kdy se populárně "třepe hrncem" a co dostanete často naservírováno v pobřežních restauracích, téměř výhradně s hranolky často zapuclými dávkou majonézy. Do mušlového hrnce déte vařit vodu, kostku zeleninového vývaru a přilijete bílé víno. Přihodíte nakrájenou cibuli na osminky, list petržele, rozdrcený česnek (spíše více), sůl a pepř. Nešetříte u vývaru s bylinkami - tymián, oregano ... Párkrát protřepete , slijete vývar a podáváte. Je to dobré a většinou i nepříliš drahé. Nicméně například jako rychlý oběd to má své kouzlo.



Slávky s chilli, zázvorem a česnekem - k základnímu receptu ve fázi mrkve na másle přihodíte utřený česnek se solí, podle chutí chilli a oloupaný, najemno nakrájený či strouhaný zázvor. Se zázvorem obzvláště opatrně, jinak přehluší všechny další chutě. Muškát či nové koření je dobré vynechat.
Slávky na víně se daji zjemnit přilitím smetany nebo ozvláštnit kokosovým mlékem, nicméně s těmito kombinacemi opatrně.

Smakelijk :).

(Obrázky jsou ilustrační a jsou převzaty ze serverů kookjij.nl, fontana.be a dekooktips.com)

Žádné komentáře:

Okomentovat