neděle 30. září 2012

Dauphinovy zase trochu jinak

gratinované brambory, to je věc, sice striktně francouzsky je na to recept, ale modifikací je plno.

cca půl kila brambor, varný typ nerozvařující se
2x 250ml smetany
výrazný strouhaný sýr buď typu gouda nebo parmazán
muškátový ořech či květ
nové koření
vavřínový list
kuličky černého pepře
drcený bílý pepř
sůl
cca čtvrtka čtvrtky másla

Brambory oškrábeme a nakrájíme na plátky cca 2mm. Varnou pečící misku vymažeme máslem a pak skládáme plátky brambor spolu se zasypáváním kořením. Když dosáhneme vrcholu pečící misky či mísy, zalijeme smetanou a vložíme do trouby.
Po cca půlhodině zkontrolujeme, zdali se plátky již dostatečně rozměkly a pokud ano, přidáme sýr a zvýšíme plamen. Jest to činnost ošemetná, neb zvýšit moc plamen rovná se vytečení smetany a připálení se.
Pokud se ale povede, smetana se skoro vyvaří, sýr udělá krustu nahoře a jest celkem jasné, proč tyto brambory dekadentní Ludvík tolik miloval :).
Zrnka pepře, bobkový list a jiné zplodiny se snažíme při konzumaci nenápadně vyplivovat, rozkousání vřele nedoporučuji :)

Žádné komentáře:

Okomentovat