pondělí 24. září 2012

cibulačka

Toto je cibulačka, kterou mne naučil kamarád z Belgie. Belgická se trochu liší od francouzské, ale ono v těchto končinách je to jak s "českým" gulášem, co kraj, to jiný mrav :). Nekamenujte tedy...

Vezmeme cibuli, oloupeme a překrájíme na půlměsíčky až čtvrtměsíčky. Pak na mírném plameni za stálého míchání necháme dusit, na másle. Toto je asi nejdůležitější část přípravy, musí se to dělat pomalinku, minimálně půl hodiny, aby cibule "nasála" máslo.
Když je cibule měkká (ale ne "rozblemcaná"), podlijeme bílým vínem - preferuji neutrální chuť, tedy ryzlink či muller, ovoněná vína typu pálavy či muškátu "ohnou" výslednou chuť. Stačí tak čtvrt litru, alkohol se vyvaří, neb zvýšíme plamen a necháme chvíli bublat. Sůl, bílý mletý pepř, pár kuliček nového koření, bobkový list a zeleninový vývar.
Pokud máme, můžeme přidat i bouquet garni.
No a hlavní rozdíl mezi belgickou a francouzskou verzí je ten, že belgická se nepodává většinou se zapečeným toustem a negratinuje se. Polévku vařící buď nalijeme do talíře se strouhaným sýrem, nebo ji po nalití strouhaným sýrem posypeme. Vroucí polévka sýr rozpustí - sýr volíme dle chuti eidamového, gouda či parmazánového typu.
Přílohou může být bageta s máslem.

3 komentáře:

  1. Jo jo, tahle cibulačka musí být fakt megadobrá. osobně to dělám na červené cibulce, kde při pomalém dušení přilévám ryzlink vlašský. Každopádně do toho přidávám ještě lžíci medu a pomalu to dusím do krásné tmavé hmoty. Ano, cibulačka má specifikou chuť a je trochu tmavší než bývá, ale to spojení s medem a vínem je fenomenální.

    OdpovědětVymazat
  2. No, při dušení na másle a přilévaným vínem bych se měl tendenci hádat :), nejdříve nasát máslo a pak podlévat :).
    Červenou cibulku ale beru všema deseti, ano. Lžíce medu zazdí pak to nové koření, ale zkaramelizuje cébulu. Díky :), vlašák vyzkouším i s medem.

    OdpovědětVymazat
  3. Hmmm, budu muset vyzkoušet!
    Je fajn, že to tu opět ožilo!!!

    OdpovědětVymazat