neděle 30. září 2012

dusene hovezi zadni s gyros korenim

No, možná je to spíše recept připomínající jistého Ba.icu na nejmenované TV .rima :)

Nicméně jíst se to dalo :)

cca 750 gr hovězího zadního
2 PL sádla
2 větší pokrájené cibule, tak nějak skoro najemno
gyros koření směs, neb provensálské jsme si nestačili dokoupit  :)
NaCl
špetka bílého mletého pepře

Cibuli hodíme na sádlo a necháme zezlatovat za občasného míchání, plamen jest mírný. Mezitím si nakostičkujeme to hovězí, než jej uvrhneme na plotnu, zvýšíme plamen a prudce osmahneme, dokud nezačne hovězí plakat. Pak jej necháme chvíli plakat, aby pustilo šťávu co nejvíce.
Ostřížím zrakem kontrolujeme, zdali se to už nezačíná připalovat a mícháme a mícháme.
Pokud se nám povede to nepřípálit, odstavíme, přidáme sůl, pepř a ten gyros na odstaveném od plamene.
Trošku zamícháme, ztlumíme plamen (!) a vrátíme na hořák a co možná brzy podlijeme H2O.
Zapokličkujeme a za občasného míchání se věnujeme čtení či jiné bohulibé činnosti. Doléváme vodu pod dusící se směs, volitelně si připravíme polohrubou mouku na zahuštění a la jíška.
Pokud neužijeme tlakový hrnec, dusí se to tak cca 3 hodiny, aby maso bylo měkké.¨

No, příloha je diskutabilní, knedlík se moc nehodí k hovězímu na gyrosu, ujde chleba, brambory či bageta.


PS: recept je tak trochu blbou fantazií autora, nikoliv osán odněkud či přeložen a pokud se někteří z něj ochmýří, ani bych se nedivil :)

Žádné komentáře:

Okomentovat