pátek 4. ledna 2013

zelná polévka

no, je to zase tak trochu experiment, vlastně je to něco mezi zelnicí, kapustnicou slovenskou a maďarskou, není to asi zrovna puristicky vzato korektní recept :)

0.5 kila kyselého zelí
3 brambory
0.3 kila plecka
2 PL nakládaného kopru
3 vavřínové listy
pár kulí pepře (to jsem nepočítal)
0.5 PL soli
kostka bujonu (masu navzdory)

Postup je líný - zelí odstranit od láku (toho je do polévky škoda :)  a všechny komponenty nasekat a naházet do hrnce, zalít vodou a ponechat na mírném plameni bublat. Mezitím se věnujeme svým koníčkům, od kterých si občas odběhneme zkontrolovat a zamíchat, abychom nevyhořeli :).
Průběžně, jak se začne bublat dochucujeme pepřem, solí, či bujonem, ne ale koprem, to by už přehlušilo chuť.
Případně dle typu zelí je možní přidat trochu kmínu (správné zelí by jej již mělo mít)
Když brambory jsou skoro rozvařené a maso je měkké, je hotovo :).

Žádné komentáře:

Okomentovat