pátek 14. prosince 2012

borsc III.

Tentokrát trochu buranský recept, i když možná blížící se originálu více než předchozí verze

1 červená řepa (cca 3/4 kila)
1 cibule, spíše menší
1 kedlubna, střední velikosti
3 mrkve
půl celeru
1 petržel
0.5 kila kyselého zelí
odhadem 4 vavřínové listy
1 PL bílého pepře
odhadem 2l H2O (ta se dolévá, jak se boršč dusí)
odhadem pár koulí nového koření
0.5 kila mletého masa (směs hovězího a vepřového od oblíbeného řezníka)
3 brambory
sůl
kmín

Zeleninu odslupkujeme či oškrábeme (u kedlubny a řepy to jde fakt blbě) a nakrájíme na čtverečky či menší části (doporučuji). Zelí vycedíme od láku, překrájíme a naházíme do hrnce. Přidáme koření, dolijeme vodou a mleté maso rozmělníme a syrové také tam dáme.
Necháme bublat než vše změkne a "chutě se spojí".
Rozdíl oproti předchozím receptům je jaksi ten, že toto je jaksi "eintopf"(neb vše jsem dal nejdřív do hrnce syrové), sice jsem původně koupil i kuřecí, ale nakonec jsem jej tam nedal. Posuďte sami ...
Chutná to nakysle, tedy kysaná smetana není třeba, ale dostatečné množství masa znamená žádné bujony či tak, vyvaří se zelenino-masový vývar sám.

Samozřejmě, že zase je malý hrnec, ale tentokrát už s tím počítáte, tak si nachystáte i druhý :)
Není nad kuchaře amatéra :)

1 komentář:

  1. je-li to příliš kyselé, přidáme na dané množství cca 4 PL cukru, ale přesné množství je na chuti

    OdpovědětVymazat